Most van
itt az ideje a káposzta savanyításnak !
Nem 420.- Ft-ért kell venni egy kilót, készen, hanem nyersen, a piacon, vagy tegnaptól épp
akciós a Pennyben, s 45.- Ft-ért árulják.
Vettem is öt szép kis kemény fejet s délelőtt nekiláttam az elkészítésének. Kell még hozzá só, és olyasmik, amivel
fűszerezni akarod, bors, babérlevél, csípős paprika, esetleg birsalma és
kukorica (nekem ez utóbbi kettő nem volt itthon)
JÓ – ezt
hangsúlyozom - jó minőségű káposztareszelőn nem olyan nehéz legyalulni, s hogy az
ujjad bele ne kerüljön a savanyúságba, a kisebb káposzta-darabokat a gyalulás vége felé
érdemes külön gyűjteni. Ezt a maradékot a végén, a robotgéppel lereszelem, megdinsztelem,
egy-egy káposztás-tésztányi adagra osztom és lefagyasztom.
A
legyalult káposztát a sóval (1 kg
káposztához 2-3 dk sót számolva) jó alaposan összekeverem, majd egy nagyobb
műanyag, vagy (még jobb, de nekem nincs)
agyag/porcelán edénybe több részre osztva, jó erősen belegyömködöm. Ezt a mennyiséget (kb 4 kg. volt) én négy részre osztottam, és
minden rész alapos lenyomkodása után rátettem a fűszereket. (Olyan erővel kell
a lenyomkodást végezni, hogy a sós káposzta levet eresszen !)
A legfölső
réteggel amikor elkészültél, jöhet a „légtelenítő”….
Ez jelen
esetben több rétű műanyag zsák. Mindegyiknek az alját jó szorosan bekötöm. Az
elsőbe vizet engedek, s a zsák száját ezután úgy kötöm be, hogy kissé kinyomom
belőle a levegőt. A második zsákba már külön víz nem kerül, csak ez az első
bekötött vizes, de a második zsákot is két helyen, alján, szájánál megkötöm. És
végül ugyanígy egy harmadik zsákba teszem az egészet. Ez a többszörös
biztosítás és kacifántos kötözési mód azért kell, mert ha rosszul kötöd be, ill. a zsák az összehegesztésénél valahol
szivárog, akkor aztán dobhatod ki az egész káposztát, mert a fazék tele lesz
vízzel és már vége is az egésznek.
Végül a
műanyag edény tetejét rátettem a zsákokra és mert valami miatta fedő nem akart
az edényre passzolni, „lenyomattam” két vizesüveggel. (Ne érje levegő a bent
lévőket) Ez így marad kb. 3 hétig,
lakás-melegben. Ekkor meg lehet kóstolni, ha már elég savanyú, mehet ki
a hűvös előszobába, vagy volt már, hogy levittem a pincébe. Lényeg, hogy
hűvösön legyen. Bármikor lehet kiszedni belőle, ill. időnként egy nedves
ruhával az edény oldalát érdemes letörölni és a zsák alját vízzel leöblíteni, mert különben nagyon
beindul az erjedés. De nem kell ezzel
túl gyakran foglalkozni, nem igényel
annyi figyelmet, mint a régi savanyítási mód.
Lehet,
hogy kicsit bonyolultan írtam le, de nem tudom egyszerűbben. Az egész művelet a
valóságban se nem nehéz, se nem bonyolult és
egyáltalán nem elhanyagolandó a
vele elért megtakarítás. A savanyú káposzta pedig nem csak finom, hanem
milliószor egészségesebb, mint a télen, fenetudjahonnan idehozott, agyonvegyszerezett
paradicsom s egyéb zöldség/gyümölcs !
Köszönöm, ezt kipróbálom!
VálaszTörlésHahó!Még élek.Nekem egy kicsit bonyolult,de még majd "tanulmányozom,mert nagyon szeretem-szerettem-a káposztát,most már csak a gyerekemnek csinálnám.Nagyon szép az ősz Szegeden,nem akarod lefényképezni?
VálaszTörlésnekem egy sötétbarna kőedényem van erre, illetve most tele van csalamádészerőséggel ( van benne répa stb is...)az alagsorban dekkol, Márton napig oda sem nézek...:)
VálaszTörlésHúúú, de ügyes vagy!!! Én csak a hordós változatot ismertem eddig!:) Köszi!
VálaszTörlés(hétfő) Gondolom,a műanyag fedelet azért nem sikerül visszarakni úgy, hogy az záródon, mert nagyon megtömöd magát a vödröt !
VálaszTörlésBár nem hinném,hogy valaha is ilyesmit készítenék, esetleg megírhattad volna, hogy milyen sót használsz hozzá?
Na,ha valaki még visszatérne ide,találtam egy kis adalékot a káposztához
VálaszTörlésSavanyú káposzta
Mellesleg én meg itt jártam
Leányvásár
Meg nem mondom,mikor értünk haza!- de kora este (18-18.30 óra) sikerült az összes növényt (virágokat) a garázsba cipelni. Határozottan állítom, gondban lennék egy káposztás vödör elhelyezésével... :-)
Jut (még) eszembe : elég sok érdekességgel már találkoztam...de olyannal nem, hogy vasárnap, kb. 15 óra után ?- megérkeznek a gázosok, hogy lecseréljék a gázórát ! - na, de legalább ez is sikerrel megoldódott ! :-)
A történt balesetről nem sokat tudtam, csak láttuk a 2 mentőt,meg a rendőrséget kb. Martonfánál - amikor tartottak a helyszínre.
Na, de legalább 10-15 percig normálisabban mentek az autósok...