Ez meg az
én gévagombám: (volt)
Ha valaki
evett már, akkor annak nem nagyon kell dicsérgetnem….
Tegnap a
fülem három felé állt, mire ezt a hatalmas, jó 2 tenyérnyi darabot, kirántva
beburkoltam – de annyira régen ettem már, hogy nem bírtam ellenállni….
Az úgy
volt, hogy a Novróba mentem hús ügyben körülnézni, aztán miután kellőképp
meglepődtem az áraikon, vásárlás nélkül jöttem ki. A bejárat mellett állt egy
öregember, egy púposan megrakott , piaci-kosárnyi gévagombával. Aki
olvasta az én (vad)gombákkal foglalkozó szövegeimet, tudhatja, óvatos duhaj
vagyok – a gombák zömét elviszem a gombavizsgálóhoz. Vannak azonban kivételek,
ilyen pl. a gévagomba is (meg a kucsmagomba, meg a tintagomba és a
fenyővargánya). Szóval ezt nem vittem sehová, csak haza. A hóeleji nagybevásárlás
cuccai elpakoltam, de közben már nyeltem a nyálamat rendesen - nagyon vártam, hogy asztalhoz/gombához ülhessek.
Ki is
rántottam az egészet (persze nem egyben, hanem kisebb darabokban) és – bár a
vége már nehezen ment - de egy ültőben befaltam… Mennyei volt !!!
Ha még
nem ettetek, ha valahol rábukkantok, ott ne hagyjátok, próbáljátok ki !
Pörköltnek is jó, de szerintem rántva az igazi.
Nyamiiiii!
VálaszTörlésGombász családból származom, és bár konkrét emlékem nincs, de szinte biztos vagyok abban, hogy a nagyszüleimmel szedtünk már gévagombát :-)
Gyerekkoromban mi is ismertük, nálunk pörkölt, és tejfölös gombamártás készült belőle. Rántva soha nem ettem, szívesen kipróbálnám:-)
VálaszTörlésÉn még sosem találtam. Viszont - hasonló "fagombát" -ami pedig elég ritka- az u.n. májgombát már szedtem. Szerintem a géva a jobb.
VálaszTörlés