Érdeklődöm,
tudja-e közületek valaki, mi a karamellfőzés titka ???
Merthogy….
A
gyerekek idén karamellt kértek karácsonyi nasinak, nem süteményt. Kétnapos
kálvárián vagyok túl, sikáltam lábost és megégettem az ujjamat, elhasználtam
egy csomó sütőpapírt, elmosogattam egy csomó eszközt és sírtam és káromkodtam…
És NEM sikerült ehető/vágható szép és jó tejkaramellát csinálnom.
Látom én,
hogy az alaprecept mindenhol egyforma, tej, cukor, vaj – még a mennyiségek is
nagyjából egyeznek. A technikában csak ott van a különbség, hogy van, aki előre
karamellizálja a cukrot és úgy önti rá a tejet, más meg egyben főzi hosszú
ideig, míg besűrűsödik és megbarnul. De én nem tudtam eltalálni azt a
pillanatot, amikor a főzést-keverést abba kellett volna hagyni. Egyik változat
lágy, folyós lett, a másik kőkemény…
Ma reggel aztán a kőkeményet felolvasztottam, kicsit kiegészítettem a grillázsos ostyánál leírtak szerint (+tej+ vaj+ tojás+dió) és megkentem vele az ostyalapokat – ilyent minden évben csináltam. És láss csodát, az jól sikerült….
De hogy a
puszta-egyszerű karamell miért nem sikerül, arra képtelen vagyok
rájönni….Nyilván a főzési idő a kulcsa a dolognak, meg kell látni a massza
állagán, hogy „MOST” jó – és akkor kell abbahagyni. De hát első alkalommal
honnan a csudából tudja ezt az ember ???
Eldöntöttem,
inkább veszek ajándékba „bótit” – én már ezzel nem vacakolok el még egy napot.
De ha valaki mégis tud egy tuti tippet, esetleg...megpróbálom még egyszer. (?)
De ha valaki mégis tud egy tuti tippet, esetleg...megpróbálom még egyszer. (?)
http://ildikokki.blogspot.hu/2014/12/tejkaramell.html
VálaszTörlésnekem ez bevált! :) Berni
Ez egy kicsit bonyolultabb, mint amit én próbáltam. De lehet, hogy tényleg tejszín kellett volna hozzá...bár hát olyan sok helyen írnak tejet....
TörlésIgaz,én is a tejkaramellást szeretem, (de nem a vajkaramellást)- boltit,- írom azért,nehogy még nekem is készíts. Nem gondoltam volna,hogy ennyire macerás... Kissé utánakerestem... jó pár helyen említik, hogy cukorhőmérő... ( végre rátaláltam, hogy 116 C°-nál jó...) - de írják, ha nincs hőmérő..." tegyél egy kiskanálnyi karamellát egy pohár vízbe, ha szétfolyik,akkor még nem jó,- ha gyúrható golyó formában összeáll (?) - akkor kapd le a lábost a tűzhelyről ! "... Más : (tapasztaltam) - bolti tejkaramellást vettem (kimérve) -jó is volt... majd pár nap múlva (ugyanott) - még jó,hogy megnyomogattam...mert az meg kőkemény volt...nem is vettem meg - szóval,ha lehet, vásárlás előtt megkóstolni ! (2) Valahogy belenéztem egy angol receptbe is,- ott pl. valamennyi vizet is alkalmaznak,nem csak tejet és tejszínt - de ez csak mint érdekesség. Néztem úgy is ? pl. nagyanyáink tejkaramella receptje... de abból sem lesz okosabb az, aki elolvassa.
VálaszTörlésNem hiszem, hogy sokszor fogok a karamellával kísérletezni, tehát hőmérőrt ezért nem veszek - pedig biztos vagyok benne, hogy az nagy segítség lenne. De a vízbecseppentés is talán elég...
TörlésBe kell valljam, már vettem egy adag boltit, és bizony én is kicsit megnyomogattam a zacskót, hogy elég puhák-e ? Jónak ítéltem és 329.- Ft-ot nem sajnáltam érte - visszagondolva az előző napi szenvedéseimre.
Próbáld ki fél adagból készítettem először én is az van a blogomban:
VálaszTörléshttp://takarekoskonyha.blogspot.hu/2015/04/tejkaramella-hazilag.html Sok sikert !
A fotódról nem látom, hogy eléggé "krémes" állagú lett-e ? Mert "színre" a második főzésem a tiédhez volt hasonló - mint a selyemcukor, olyan fényes lett és majdnem kőkemény...De azért azt a vízbe-cseppentős dolgot megjegyeztem, lehet, hogy az tényleg segítene a megfelelő állag meghatározásában.Kösz a tippet.
TörlésCsak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag
VálaszTörlés2012. december 22.
Myreille
Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb, azonban legfinomabb édességéhez.
Omlós vajkaramella (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vaj
A cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.
A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.
A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc, de én, aki utál a tűzhely mellett állni, mindig örömmel készítem. Gasztroajándéknak is remek.
Pontosan ezt, így csináltam. Egyik esetben elfolyt, másik esetben kőkemény lett... Ennyi leírás sajnos nekem nem elég... :-(
TörlésEgyszer látnom kéne egy mesterszakácsot, hogy tudjam, milyennek kell lennie, amikor a főzést abba kell hagyni.
Mondjam hogy szerencsém van?mert hogy nem kell készítenem...
VálaszTörlésDühitő tud lenni, mikor az ember mindent a szentírás alapján készíti és még sem olyan....
Vannak trükkös ételek, melyekhez nem elég a receptekben leírt anyagokat összerakni, tehetség és szerencse is kell hozzá, hogy sikerüljenek.
Törlés