Nemrégiben
valahol egy blogban bukkantam rá egy nagyon rég nem használt receptre, a
kenyérfasírtra. Mivel a vasárnapra főzött csodafinom húslevesem csirke
mellcsontból készült, lefaragtam róla a főtt husikat és a levesben főtt
zöldséggel "összekutyultam" - majd egy kenyérszeletet morzsoltam bele, hozzáadtam
egy tojást, gombócokat gyurmáztam belőle és lefagyasztottam - jó lesz jövő
héten egy főzelék mellé.....
Ennek
kapcsán jutott eszembe, hogy mindenféle vega-és-hiperszuper diéták helyett a
gyermek- és ifjúkorom, sőt felnőtt éveim jelentős része is ilyesmikről
szólt…Hús többnyire csak vasárnap volt. Hétfőn vagy a vasárnapi maradékot
ettük, vagy tészta volt, s ugyancsak tészta szerdán és pénteken. És lám, még
itt vagyok… (A neten sok helyen megtaláltam a kenyérfasírt leírását, csak nem a
háború utáni ínséges évek felé haladunk ???? Vagy mi már a vh. utáni időkben
divatoztunk és már akkor vegák voltunk 😏 ??)
Leírok
néhány abszolút egészségtelen, "szörnyűséges", ám szerintem igen
finom receptet – nem kell kipróbálni… de ki tudja, hátha mégis szükség lesz rá
egyszer.
Tehát akkor
az én kenyérfasírt receptem:Szikkadt kenyér összemorzsolva, (ha nagyon
száraz, esetleg kicsit vizezve) nyers
tojás, apróra vágott hagyma és kevés fokhagyma, petrezselyem, só, bors.
(Ugyancsak megfelel a húslevesben kifőtt, leszűrt, átpasszírozott zöldség, + kenyér, tojás, fűszerezve
is.) Ezekből formálható masszát gyúrni, tojásban, morzsában megforgatni, kisütni.
https://www.nosalty.hu/recept/vegetarianus-fasirt-czapika-konyhajabol |
Főzelékfeltétnek is
alkalmas, de igen jó hozzá a savanyú
káposzta, és ettem "csak úgy magában" paprika-lekvárral is. (Aki nem tudná: ez piros, vastag húsú paradicsompaprika
ledarálva, sóval összekeverve) Egyébként ezt a paprika lekvárt kentük sokszor
zsíros kenyérre is. (Nem, nem kaliforniai paprika volt télen, meg uborka,
paradicsom, retek – hanem hagyma meg ez a sós paprikalekvár… )
Könnyű elkészíteni, sokáig eláll. |
- Rántva szinte mindenféle
zöldséget készítettem, de a vöröshagymát szeretem legjobban. Mai napig
szerepelnek az étrendemben. Mellesleg a rántott krumpliszelet sem rossz....
http://www.cookta.hu/hir/20160806-igazan-ropogos-rantott-hagymakarika-recept |
- Aztán a morzsás
galuska. A galuskatésztát lehetett kevés reszelt krumplival is dúsítani,
kifőzni, morzsát pirítani, rászórni a tetejére, tejföllel megpöttyözni.
https://cookpad.com/hu/receptek/ |
- (Zsíron) Pirított
gríz. Egyszer elmondtam valakinek, azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen
étel is létezik, vagy hogy ez "úgy magában" ehető... Pedig házi
kajszilekvárral szerintem jó…Igaz, jobb napokon meggymártás is elmegy hozzá, de
anélkül is ehető.
No, ezek
csak úgy eszembe jutottak a kenyérfasírtról…
Meg arról,
hogy tán fel kellene frissítenem memóriámat nagyanyám receptjeit illetően -
tekintettel a jövőre. Várom a nyugdíjcsökkentést és lelkileg készülök arra,
hogy előbb-utóbb autó nélkül maradok. Mellesleg megnéztem, annyi gyertyám van
itthon, hogy jó sok este ülhetek elmerengve a múlton, lángjuk mellett.
Ahogy olvaslak nem vagy valami pozitív hangulatban:-)) A felsorolt ételeket mind ismerem és szeretem amiket régen is és napjainkban is gyakran asztalunkra teszek!
VálaszTörlésTudod Éva, ha csak a témánál (élelmiszer) maradok, akkor is idegesít kissé, hogy a nyugdíjam valamiért nem emelkedik az árakkal párhuzamosan. Nekem aztán nem tudják a szememet kiszúrni egyszer-egyszer pár ezer Ft-os utalvánnyal. De tudom, éltem rosszabbul is.... csak valahogy nem számítottam arra, hogy életem vége felé majdnem oda fogok visszajutni, ahol elkezdtem.Csak abban reménykedem, hogy legalább a háborút megúszom...Abból tényleg elég volt egynek még a vége is.
Törlés