2020. április 4., szombat
Próba
Látom/hallom, az egész világ elkezdett kenyeret sütni. (Nem elég a baj, most majd még a pékek is tönkremennek....) Persze részben örülök, mert én legalább tudom, hogy még a "félresikerült" házilag sütött kenyér is jobb, mint a bolti....és így néhányan megismerkedhetnek az "igazi" kenyérrel. (Ízével, állagával.)
Azonban világszerte élesztőhiány van. Ekkor jön elő a furfangos eszű szakácsnő mindenkiből, meg talán ősrégi, dédmamától örökölt ismeretek - és az emberek elkezdenek sütőporos kenyeret sütni. (Míg van sütőpor - teszem hozzá én).
Perszehogy én is kipróbáltam. 30 éve mióta a magam kenyerét sütöm, mindig volt élesztő - most nincs. Igaz nekem van tartalék száraz, de gondoltam kipróbálom milyen lesz, ha nem lesz és sütöttem egy sütőporos kenyeret. Nem írom le a receptjét, százféle van fent a neten. Fél kg. liszttel próbálkoztam, gondoltam, ha nem sikerül, túl nagy anyagi veszteség nem ér.
Nos, azt kell mondjam, egész tűrhető lett. Persze meg se közelíti az én "rendes" kenyeremet - de ehető.
Most azon gondolkodom, hogy talán még a kovászolást is ki kellene próbálni, bár az kissé macerás, különösen az én esetemben, amikoris a fél kg. lisztből készült kenyér kb. 7-8 nap alatt fogy el. A kovászt meg nem tudom meddig lehet biztonsággal dajkálni a hűtőben...
No, majd meglátom...
Mindenesetre ilyen lett a sütőporos:
Azért barna, mert a 1/2 kg liszt egyharmada teljes kiőrlésű rozsliszt volt.....
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Neten terjed egy recept, sörből, cukorból lehet élesztőhöz hasonlót készíteni. Ma láttam is egy nőt, ezzel készített pizzát, tehát működik!!
VálaszTörlésAz benne a nehézség, hogy csak pasztorozetlen sor jo hozzá.
TörlésNo lám, no lám, mik derülnek ki így menetközben....
TörlésÉn azt se tudtam, hogy van ilyen sör :-)
Szép kis kenyérke ez! :-)
VálaszTörlésBevallom, kissé szkeptikus voltam, amikor összekevertem és begyömöszöltem a kis sütőizébe, de a nyers állapotához képest sülve egész normális lett.....
TörlésTudunk adni kovászt, és élesztőt is tudunk szerezni, ha kérsz, csak szólj.
VálaszTörlésKöszönöm, ha nagyon megszorultam volna, csakis hozzátok fordulok, de lám - vannak csodák, vagy valaki ott fent meghallotta a fohászomat. A sógornőm tegnap szerzett 5 azaz ÖT csomag élesztőt!!! Na ez most nekem több hónapig elég, s addigra remélem, elmúlik ez az őrület.(Bár....ki tudja, nem árt mindenre felkészülni, az élesztő nélküli kenyérsütésre is....)
TörlésÖrülök, hogy te is rászántad magad a kenyérsütésre! Jól néz ki, biztos finom is! Én egyszer csináltam egy ír, szódás kenyeret, ami szintén sütőporos volt, de nekem kiérződik az a por és nem ízlik. Mondjuk, az élesztőset sem szeretem, ha kiérződik, azért tetszett meg az öregtésztás dolog, mert abban alig van! Ha ez elfogy, majd azt is próbáld ki!;)
VálaszTörlésTiff!!!!! 30 éve magam sütöm a kenyeremet.Milliószor írtam is róla.
TörlésMost ez azért volt első, mert eddig még élesztő-nélkülit sosem sütöttem....
Szép lett a kenyeret, pár napig nincs gondod rá!
VálaszTörlésNa most képzeld el, ebből a fél kg lisztből lett 12 szelet.Ez nekem pontosan 12 napig elég....Rám-nézve senki sem hiszi el nekem, hogy ennyit eszem, )=napi egy szelet) pedig de !!!
Törlés