Büdös, de szeretem. Nem tudom meghatározni, mennyi az éves fogyasztásom, de elég rendes mennyiség lehet. A 365 napból gondolom legalább 100-szor eszem fokhagymás-vajas pirítóst reggelire és ez 1 nagyobb, vagy 2 kisebb girizdet jelent alkalmanként. (Érdekes módon, még senki nem szólt, hogy büdös lennék. Magamon nem érzem, de az is lehet, hogy nem kerülök „emberközelbe” – a macskáknak meg mindegy.) ☺️
Szóval csak azt szeretném elmondani, hogy nekem régóta gondot okoz a nagyobb mennyiségű fokhagyma tárolása, ezért aztán különösen télen, vagy így tavasszal, amikor az utánpótlás hétről hétre drágább lesz, - én egy jó csomót megpucolok, és a girizdeket (mi így mondtuk, nem „gerezdek”-nek) egy csavaros tetejű üvegbe teszem, majd be a mélyhűtőbe. Íz és illatanyaga nem sokat veszít, viszont garantáltan eláll. Igaz, kicsit puhább lesz felolvadás után.... Főzéshez jó.
Az újságpapírba csomagolás, normál hűtőben-tartásos megoldás nekem nem jött be. (Megfonnyad vagy penészes lesz.)
A pincébe még nem vittem le, idén a fűtetlen előszobában kísérleteztem. Itt meg egy bizonyos idő után hajtani kezd, pedig papírzacskóban tartom....(ezt olvastam valahol, nem én találtam ki.) És egyébként is: valami barna-foltos-betegsége van a legtöbbnek.
Amúgy jó pincém van, a vöröshagyma meg a krumpli régebben tűrhetően elállt benne tavaszig. De amióta az új idők új zöldségeit lehet csak vásárolni, kudarcba fúlt ez a megoldás. A hagyma kihajt, a krumpli - mindenféle almával való csírázás-késleltetés ellenére - megindul.
Pár éve már csak annyi van ezekből itthon amennyi épp 2-3 hétre kell. Tovább nem tudom semmi módon tárolni.
Na, de vissza a fokhagymához....
Azt, hogy ledaráljam és afféle fokhagymakrémként fagyasszam le – még nem próbáltam, de az az érzésem, túl sok illatanyag elveszik közben, vagyis nem elveszik, hanem beépült a hűtőben lévő csokifagyiba, meg mindenbe….A medvehagyma fagyasztása is emiatt olyan szörnyen macerás. Bár ki tudja…Lehet egyszer legalább meg kéne próbálni.
Van valakinek más ötlete ? Hogy lehet jól eltenni a fokhagymát egy hosszú, zimankós télre, meg tavaszra, míg megjön az új ?
Vagy nyugodjak bele, hogy ebből nagyobb mennyiség - egyszerű házi körülmények között - sokáig nem tárolható ? No de hogy csinálják a "nagyok" - akik busás haszonnal tudják februárban árulni a titkos módon tárolt őszi fokhagymájukat ?
Mert van tavaszi fokhagyma is, az eláll az új érésig. Régen mi is termeltünk ezért tudom nekem már nincs jó magom, de a szomszédasszonyomnak tavaly volt még. Késő télen vagy kora tavasszal kell dugdosni, kicsit kisebb mint az őszi fokhagyma de jó kemény még ilyenkor is, és egészséges.
VálaszTörlésŐszintén szólva én ezzel a fokhagymával sosem leszek tisztában. Melyik a tavaszi, mikor melyiket kell venni, melyik áll el ? Nem is értem, miért nincs EGYFÉLE fokhagyma ? Mit kell itt ennyit variálni (kedves Természet, vagy Jóisten) nem elég bonyolult az életünk fokhagyma-kormeghatározás nélkül is ?
TörlésAki nincs benne a termelésében annak bizony nehéz megjegyezni ezt a tavaszi, őszi dolgot, megértelek. Azért örülök, hogy megjegyeztem nálad. :)
TörlésKöszi ! :-)
TörlésHátha egyszer mégiscsak én is megismerem, meg tudom különböztetni őket.
Igen, van tavaszi és őszi fokhagyma. Az őszi általában nekem kitart február-márciusig, akkorra kezd megsemmisülni, kiszárad. A tavaszi pedig kitart az újig.Mivel kisebbre nő, meg rövidebb ideig is használom, ezért kevesebbet is duggatok belőle. Simán, mindenféle csomagolás nélkül a kamrában tárolom a többi hagymával együtt.Mindegyiket ( vörös, lila, mogyoró) külön-külön papírdobozban, kosárban.
TörlésAz ősziből is többféle van, általában középen van egy vastagabb virágszár, ezért azt fonni nem lehet.De van olyanom is, amelyiknek nincs ilyen szára, az simán fonható, s felfüggesztve tárolható. Szerintem úgy karácsonyig inkább az őszi kapható a boltokban,ilyenkor pedig az új megjelenéséig a tavaszi.
Marika
Nekem az a gondom, hogy az u.n. őszi vagy hajtani kezd, vagy barna foltos lesz és részben kiszárad....
TörlésEgy papírzacskóban a hűvös előszobában tartom.
A vöröshagyma is bizony többször hajtani kezd, a krumpliról már nem is beszélek. De a krumpli csírázást kissé késleltetni tudom, mert teszek a dobozába pár almát, ami lassítja a folyamatot. De esküszöm, a régiekkel nem volt ilyen macera, levittem ősszel a pincébe és a zöme kitartott tavaszig. Igaz, a krumplit a vége felé kicsit csíramentesíteni kellet és volt hagyma, amit mert megindult eldugtam zöldhagymának...de ezekkel a mostaniakkal nem lehet ezt megcsinálni. Persze ki tudja, honnan a frászból és miféle dolgokat adnak el nekünk ??????
Egyik munkatársam a vöröshagymával kapcsolatosan javasolta, hogy dinszteljem, és úgy fagyasszam le, de őszintén szólva nem próbáltam, mert a penészedéssel való küzdelmet megunva, szigorúan csak annyi van itthon mindenből, amennyi éppen szükséges, ugyanis a tárolással sokszor vagyok gondban Én is.
VálaszTörlésNem tudom, hogy az a dinsztelős téma a fokhagymánál is játszik-e?
(Meg azt sem, hogy mit csinálhattam az előző hozzászólásommal amit írtam ehhez a poszthoz. :-o)
Pedig a vöröshagyma-tárolásnak igen jó lehetősége a dinsztelés utáni fagyasztás. Én úgy szoktam csinálni, hogy a megfőtt hagymát egy tálcára terítem szét, s amiután megfagy, akármekkora darabokba, sőt apróra is össze lehet törni. Ha van helyed a hűtőben ez jó megoldás. Tény, be kell csomagolni, mert szaga ennek is van, ámbár megközelítőleg se olyan intenzív, mint a medvehagyma szaga. Elvileg fokhagymát is lehetne dinsztelve eltenni, de azt nem lehet a reggeli vajaskenyérre rárakni - márpedig nekem az az egyik legkedvesebb reggelim.
TörlésAzt nem tudom a kommented hová tűnt, megnéztem, nincs a várakozk között. Valami hiba történt.Lényeg, higy ez most itt van !