2025. május 5., hétfő

Gyors vacsora

Egy filmet akartam estefelé nézni a tévében – gondoltam, csinálok gyorsan egy szendvicset és majd bent a szobában eszem meg, mozizás közben.

Persze nem szendvicset mondtam magamban, hanem a gyerekektől régesrég eltanult „szendó”-t… Ugyan nem tetszik a szó, de valami miatt mégis ezt használom.....(Megérne egy kis kutatást, hogy bizonyos szavak miért tűnnek el, s fogadjuk el helyettük az újabbakat ? Egyszerűbbek ? Rövidebbek? Jobb hangzásúak ? Vagy csak „megyünk a fiatalok szlengje után” ? Ki tudja….)

És miközben ettem a kis vajas-sonkás-uborkás szendómat, valahogy eszembe jutott, egyszer régen olvastam a szendvics feltalálójáról: 
 
Tudtad ?   Ezt a világhírű ételt az angol Jonh Montaguról, Sandwich negyedik grófjáról nevezték el. A gróf állítólag nagyon kedvelte ezt az ételt. Szenvedélyes kártyajátékosként lusta volt fölállni az asztaltól, ezért azt kérte a szolgáitól, hogy két pirítós kenyér közé tegyenek egy szelet húst. Így még a keze sem lett zsíros és tovább tudott zsugázni. 
Életrajzírója jobb színben szerette volna feltüntetni a grófot, ezért szerinte a közügyek miatt nem maradt ideje enni és ezért nem tudott felállni az asztaltól. Brit haditengerészeti miniszter lett, ám nem tűnt túl sikeresnek, ezért önként lemondott a posztjáról.
Lord Sandwich neve megmaradt az utókornak, örökre beírta magát a gasztronómia történetébe. 
Azonban nemcsak oda, hiszen Hawaii szigeteit James Cook kapitány – a szigetek felfedezője – 1773-ban megbízójának, Lord Sandwichnek a tiszteletére Sandwich-szigeteknek nevezte el.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a „szendó”-d, most én is megéheztem rá! Igen, hallottam már, hogy miként is kapta a szendvics nevet ez a finom, mindenki által kedvelt étel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy, vagy két személyes gyors vacsorának kiváló. Én többször készítek magamnak...

      Törlés
  2. Emlékszem idökre mikor igy viccelödtünk. Mi lesz vacsora? Egy mély tányér zsiroskenyér, hangzott a válasz.
    Finom saját vágásbóll való házizsir, természetesen házi kenyérrel, finom lila hagymával. Milyen finom is volt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nakérem, most irigykedj picikét. :-) Mert nekem ez ma is megvan...1. Magam sütöm a kenyeremet.2. Zsírszalonnából magam olvasztom ki a zsírt. 3 és volt már, hogy saját termésű zöldhagymát ettem hozzá... Igen, egyetértek, ez vacsorásra, de akár még reggelire is finom...

      Törlés
    2. Igen, élnek mèg pár helyen a régi és ma is egyszerü de finom falatok kedvelöi.

      Törlés
    3. Élnek, de "mennek kifelé a divatból". Szerinted hány fiatal eszik ma zsíros kenyeret ? Helyette a kukacból, vagy ki tudja miből készült vackokat eszik... Hát jó étvágyat kívánok nekik hozzá.........

      Törlés