Úgy emlékeztem, hogy már egyszer régebben írtam erről, de nem találom...
Ugyanis tegnap megint sárgarépás kenyeret sütöttem.
Próbálkoztam én már lila-hagymás kenyérrel is, az nagyon ízlett – és meg kell mondjam, a répás is finom.
A recept ez:
40 dk kenyérliszt
1 tk só
½ cs. élesztő
1 ek olívaolaj
5 ek len és szezámmag keverék
kb. 10 dk apróra reszelt sárgarépa
és annyi víz, hogy a masszát össze lehessen keverni (nem tudom mennyit tettem bele, csak úgy ránézésre/érzésre csináltam)
Jól összekevertem, sütőpapírral bélelt kis tepsibe tettem és kelni hagytam. Sütöttem addig, amíg szép piros, ropogós lett a teteje. (Nem néztem az időt.) Természetesen "tűpróba" után vettem ki, és a kenyér-szárítón hagytam kihűlni. Bevallom, alig bírtam kivárni, hogy szelhető/ehető hőmérsékletű legyen. –
Egy „sima” sós-vajas és egy vajas-lekváros szeletet ettem – mindkét variáció nagyon finom volt.
Ha a kísérletező kenyérsütők táborába tartozol, vagy egy kis változatosságot akarsz, próbáld ki !
Nagyon szép színe lett, még nem hallottam ilyen kenyérről, de finom lehet, az biztos. A sima sós-vajas megkenés gondolom nagyon jól illett hozzá.
VálaszTörlésIgen, finom és az az érdekes, hogy valójában semmiféle "sárgarépa-íze" nincs...
TörlésNa, ezt, ha elfogyott a tegnap sütött kenyerem, elkészítem. Évtizedek óta magam sütöm a kenyeret, ritka kivételtől eltekintve. Elég sokfélét sütöttem már: krumplisat, hagymásat, magvas kenyereket, de sütöttem már kolbászosat is, van amikor különféle fűszereket szórok bele, és mivel a kertemben van zsálya, rozmaring, oregánó, kisérleteztem vele és apróra vágva beledagasztottam, persze nem egyszerre mind a hármat. Nekem bármelyik finom, biztos, hogy a répás is ízleni fog. Köszönöm a receptet! N.Irén /Várnainál elfelejtettem oda írni, de ott is én "sírdogáltam".
VálaszTörlésPróbáld ki, egyszeri kísérlet megéri. Én meg a kolbászosat fogom legközelebb, mert olyant még se nem ettem, se nem hallottam....
Törlés