2025. július 21., hétfő

Feltaláltam a....

...no nem a spanyolviaszt, hanem egy új, csodafinom lekvárt. Keresgéltem a neten, hogy valaki másnak ez a variáció eszébe jutott-e, de vagy nem voltam elég türelmes, vagy tényleg még senki nem készített ilyent: fügelekvár meggylekvárral.

Semmi kunszt...Megfőzöd a fügelekvárt (szokás szerint ízesítve - vaníliás cukor, fahéj, pici citromlé)  és amikor elkészült, beleöntsz egy üveg  meggylekvárt. Felforralod, üvegekbe rakod - kész...

Naggggyon finom. Nekem sokkal jobban  ízlik, mint a "rendes" fügelekvár... Próbáld ki !


Tudom, nem valami jó kép, nem látszik ezen semmi...talán még a lábosban kellett volna lefényképeznem.  Valójában a lekvár kicsit sötétebb  mint a "rendes" fügelekvár - és kész. Semmi extra....csak az íze más, de nagyon...

Rengeteg termett idén is...

Aztán ma reggel olvasom a met-előrejelzést, azt is beteszem ide, megörökítendő - hogy tényleg a Szahara irányába megyünk...fügelekvár ide, meg oda...




10 megjegyzés:

  1. Biztos finom lekvár lett belőle mert külön is jók. Egyszer régebben fügét datolyával párosítva készítettem lekvárt mivel karácsonyi ajándéknak szánták a gyerekek de nem tudtuk elfogyasztani , a lekvárt pedig süteménybe felhasználtam finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez a meggyes nagyon ízlik, most épp arra gondoltam, jövőre is így fogom eltenni, bár nem egyszerre érik, de majd összefőzöm a fügét a kész meggyel - ahogy most is tettem. A füge magában olyan "semmilyen"....

      Törlés
    2. ...és most jutott eszembe, hogy mintha Katalinnál olvastam volna valami más változatot - és tényleg. Ott a fügesajt recept...Hát lesz még füge a fámon, csinálni fogok azt is....

      Törlés
    3. Örülök, hogy megpróbálkozol a fügesajttal, mi nagyon szeretjük!

      Törlés
    4. Foglalkoztatott a fügesajt és megtaláltam Katalinnál:https://katalin-konyha.blogspot.com/2022/10/fugesajt.html

      Törlés
    5. Igen, ez az, én is erre gondoltam...Lesz még fügém, most csak az első "körön" vagyok túl, mindenképp csinálok ilyent is.

      Törlés
  2. Biztosan nagyon finom lett. Horvátországban láttam ilyet, sőt fügét naranccsal párosítva. Én is csináltam már fügelekvárt, fahéjrúddal és vaníliával. Az üveget pedig rummal öblítettem ki, kicsit a fertőtlenítés és kicsit a plusz zamat miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hatalmas a fügefám, rengeteg termett rajta idén is - bár jó részét elajándékoztam...de talán jövőre kísérletezni fogok az "Ízesített fügelekvárral"...

      Törlés
  3. Finom lehet a füge meggyel! Én még csak őszibarackkal próbálkoztam házasítani, nekünk az is ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg a véletlen hozta az ötletet, de finom, mert a füge magában olyan "semmilyen" - Épp gondolkodtam, hogy mivel lehetne még "házasítani" - és talán a narancsot is meg lehetne próbálni...Majd megírom, ha lesz az ügyben fejlemény....

      Törlés