Na…akkor
mostantól lassabban öregszem….
Szereztem
egy nagy cserpépnyi – garantáltan vegyszermentes házi termesztésű -
porcsinfüvet. Ma kipróbáltam a levelét, hozzákevertem a vegyes nyári salátámhoz
– meg kell mondjam, nem rontott rajta !!!
Mit lehet
tudni erről a „gaz”-ról ?
Nos,
többek között:
Őshazája
feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig
húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon
előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az
egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk
számon.
A kövér
porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen alfa-liposavban,
amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe,
ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Magas C- és E-vitamin,
valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást
fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát. :-) A vér
koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló
vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Szívproblémák, illetve a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Reumás megbetegedések kezelésére
is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Porcsinlevél
rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést….. (http://ircsike.webnode.hu/products/porcsinfu)
Már annyiféle gazom és gyógynövényem van, hogy lassan a „rendes” virágok kiszorulnak ebből a zsebkendőnyi kertecskémből…
Olyan igazságtalan a sors. Van, kinek ott a nagy kertje, és tele van
gazzal, még lekaszálni is lusta…. én meg minden cm2-re ültetnék valamit… :- (
A porcsin magában, meg a salátában + pár kép a kertemből :
Véletlenül és nem készakarva lett ilyen "nemzeti színű" :-)
Cserjés margaréta
Ez még az anyák-napi árvácska. Május óta nyílik.
Hibiszkusz
Tatárvirág
Nyári orgona
Tölcsérjázmin - amikor átsüt a reggeli nap a tölcséren...
Nagyon szepek a viragaid,jo lehet kinezni rajuk az ablakodbol,vagy elsetalni melletuk.
VálaszTörlésNekem porcsinrozsam van,hasonlo koverhusu levelekkel es szarral,es csak ugy ontja a viragokat. Vajon annak leveleibol is lehetne a salataba tenni? Batortalan vagyok az ilyenek megkostolasaval.
Nem tudom, ez az őszinte igazság és a neten sem találok utalást rá. Inkább keress valami tiszta helyen "gazt" (=porcsinfű) telepítsd megfelelő helyre (kertedbe, teraszra, cserépbe) és azt edd.
VálaszTörlésIgen,azt hiszem az jobb lesz.
VálaszTörlésMost,hogy visszagondolok,tavaly nott valami hasonlo,azt hittem a porcsinrozsa elhullajtott magjabol kelt,de miutan viragot nem hozott,kihuzigaltam. Hatha iden is kibujik :)
Képzeld én meg a porcsinrózsa közül gyomláltam ki sokat, félre is tettem, napokig elállt, s őrizte a formáját. Végül nem volt időm társakat keresni hozzá, finom tavaszi salátához. De ami késik...
VálaszTörlésNekem úgy tűnik, hogy ahol egyszer megjelenik, szinte kiirthatatlan. Legalábbis a házunk előtt, a járdaszegélyen, vízlefolyóban többszöri kísérlet ellenére is évről évre megjelenik. Azt hiszem a szaporodás titka abban rejlik, hogy egymillió eszméletlenül apró, a mákszem tizedrésze méretű magocskája van. Tehát ha egyszer valahogy elülteted, van rá remény, hogy megmarad és szaporodik...
VálaszTörlés