Ez egy
hivatalos ismertető:
„Szécsi
Noémi és Fehér Béla négykezese különös utazásra csábít: a szerzők a 20. századi
magyar hadikonyha történetét, a pótélelmiszerek, ingyen-konyhák, gulyáságyúk és
főzőládák világát dolgozták fel az első világháborútól és a Tanácsköztársaság
hónapjaitól kezdve a második világháborúig, egészen Budapest ostromának
idejéig.
A kötetet
többtucatnyi korabeli recept egészíti ki: az olvasó elsajátíthatja belőlük
egyebek mellett a suhantott leves, a tejfeles tojáspörkölt, a babtorta vagy a
tej nélküli palacsinta elkészítésének művészetét.
A számos
korabeli forrást feldolgozó, fotókkal és egyéb dokumentumokkal illusztrált
kötetet a szerzők újságírói kíváncsisággal, esszéista lendülettel és
természetesen a tőlük megszokott szépírói szaktudással szervírozták gasztro-rajongóknak,
valamint a művelődéstörténet iránt érdeklődőknek. Kihagyhatatlan!”
Az én
véleményem: igazából a korosztályom olvashatná/olvashatja élvezettel, mert fel
kell merüljön benne gyermek és ifjú kora – ami akármilyen nehéz is volt, de (majdnem)mindenkinek
és (majdnem)mindig szép volt.
Én
legalábbis így emlékszem vissza 73 év távolából. Néha döbbenettel, néha
mosolyogva, néha kicsit keserűen – de sosem szomorúan.
Ezeket a
recepteket, melyek a könyvben, ill. a könyv végén szerepelnek, többnyire
ismerem, mi több, szégyenkezés nélkül mondom, még ma is igen sokat
főzök/készítek közülük.
Olvasás
közben eszembe jutott nem csak a kisgyerek korom, hanem ifjú éveim is, amikor
eszméletlenül sokat dolgoztam, és ahhoz, hogy minden fillért félre tudjak
tenni, nagyon kellett „fogni” a pénzt. És min lehetett spórolni ? Hát az evésen...
Valakinek egyszer azt találtam mondai, hogy imádom a pirított grízt
kajszi-lekvárral….csak nézett a nagysasszony és azt kérdezte, hogy „az üres grízt ?” – Igen – volt a válaszom,
csak egy pici zsíron meg kell rózsaszínűre pirítani, pár kanál kajszi-lekvárral
nagyon finom eledel.
Nagymamámnak,
(aki földre-szállt tündér volt – és 1900-ban született - az első és a második
világháborút ill. a háborúk körüli ínséges éveket háziasszonyként élte végig)
etetni kellett a családot, először a gyerekeit, aztán már az unokákat is. És
sokszor nagyon nem volt miből – de éhesek SOHA nem voltunk.
Mindig hálával
gondolok nagymamámra, mert a világ legdrágább teremtése volt, és annyi mindent
megtett nekünk, értünk. Igen, főzés terén is. És oly sokszor eszembe jut, ha
valami régi ételt készítek: köménylevest, vagy gánicát, vagy tojáspörköltet,
babos kalácsot, sztrapacskát …sorolhatnám… Vagy ki tudja, milyen pompás eledel a galamb-leves ? (apám galambjaiból készült...nem ettem vagy 60 éve)
A mai
gyerekek és fiatalok azt hiszem, már nem esznek ilyesmit. Én valahogy egész jól
elvoltam 73 évig pizza, brokkoli, meg a nevét-se-tudom-miféle-izék nélkül.
És azt hiszem már nem is fogok megváltozni.
Aki tudja,
olvassa el ezt a könyvet !
**************
Utóirat/közvélemény-kutatás:
megvan nekem Anyu naplója, amit 44 őszétől vagy két évig vezetett – igaz, ez
tulajdonképpen végülis az én születésem története, de nagyon sok, az akkori
nehézségeket/helyzetet eláruló szöveg is
van benne.
Ha nektek
lenne ilyen, közreadnátok ? Tudom, volt valami fórum, ahol ilyesmiket kerestek,
de oda nem volt kedvem elküldeni – azért vacillálok, mert túlságosan is
személyesnek érzem…De a véleményetek azért érdekelne. Mit tennétek az én
helyemben ?
Ha
meghalok, a napló mindörökre eltűnik, s vele eltűnik a hajdani világ kicsinyke
darabja is.
Bár az is igaz, kinek fog hiányozni, ha én már nem leszek ?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése