Divatba
jött…. hát vettem én is – csak mert kíváncsi vagyok és csak mert jókat írnak
róla. Meg mert akciós volt, 25 dk 449.- Ft.
Kép: http://www.greenmarkshop.hu |
„A chia
Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy
spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás
előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt. A növény legértékesebb része
a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges
omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban
és B-vitaminokban.
Az apró,
nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok
különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is
felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.
A
chiamagnak számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes
rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. Magas mikrotápanyag-tartalmának
köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, a
benne lévő kalcium, foszfor és mangán főleg a csontok egészségének megőrzéséhez
járul hozzá.
A benne
található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert
kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszinthirtelen
megugrását. A rostoknak több kutatás szerint nagy szerepe van bizonyos
daganatos betegségek megelőzésében is.
Az omega-3
zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az
idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák
megelőzéséhez. Egy kutatás szerint a kardiovaszkuláris rendszerre egyéb módokon
is hatással van a chiamag: csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi
a koleszterinszintet (vagyis csökkenti a "rossz", növeli a
"jó" koleszterin szintjét).
Hogyan
fogyasszuk?
A
chiamagnak enyhe, dióra emlékeztető íze van, ezért sok ételhez
felhasználhatjuk. Keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára,
süthetjük süteménybe vagy kenyérbe. Turmixokhoz vagy kásákhoz is adhatjuk, de
levest is sűríthetünk vele. Mivel erőteljesen megduzzad, felhasználás előtt
áztassuk be legalább negyedórára vízbe, míg zselés állagúvá nem válik.” (http://www.hazipatika.com)
Töredelmesen
bevallom és nem áztattam, a salátám tetejére szórtam – próbaképp – egy fél
kávéskanálnyit. Hát olyan különleges íz-élményben nem volt részem, bár rossz
sem volt.
Mindegy, ha
egészséges – és fentebb ezt írják – akkor azért alkalmanként élni fogok vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése