Igen gazdag antioxidánsokban,
melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az
öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az
érelmeszesedés, koleszterin-lerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása,
rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin,
és 30-40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot,
kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, is tartalmaz.
10–30 cm magas, örökzöld
félcserje. Szára hengeres, kúszó, a vége felemelkedik. A levelek visszás-tojásdadok,
áttelelők, bőrneműek, a szélük visszahajlik, színük sötétzöld, fonákjuk
világosabb, mirigyesen pontozott. Virágzata csüngő, végálló fürt. Illatos. A
kocsány rövid, a párta 8–10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy
rózsaszín, a csésze hártyás, pillás szélű, éréskor a termés csúcsán marad. A
lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű.
Itt kellene feltennem a kérdést:
Mi ez ?
Nos, itt a válasz is:
Ez a vörös áfonya, ami a
hangafélék családjába tartozó hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek jellegzetes
örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete
áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában
fogyasztják. Magyarországon a Zempléni-hegységben a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl
néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben él. Hazánkban
jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják
élénkzöld színüket.
Ez az egész „ismertető” azért
került ide, mert kitaláltam, hogy idén a
karácsonyi „kísérő-ajándék” nem csokoládé, vagy bonbon lesz, hanem egy kis
csomagocska aszalt vörös áfonya. Ettől legalább senkinek sem lesz lelkifurdalása, miközben
elmajszolja. :- ) (Épp elég lesz a többi
ünnepi étel…)
Amúgy meglepődtem, nem tudtam
róla, hogy a Mecseken is előfordul. Én még soha, sehol nem találkoztam vele…Persze
ettől még lehet, hogy igaz.
Kép: http://tomtit.blog.hu
Szöveg: wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése