2007. december 20., csütörtök

Micimackó is szereti...

2007.12.20.csütörtök

Aki aggódott értem, attól elnézést, aki nem, annak meg úgyis mindegy - szóval a mai napom a "Nagy sütő-show" jegyében zajlott, ezért nem volt idő és lehetőség az irka-firkára. Nagyon meg vagyok elégedve magammal, a terveim 90 %-ban sikerültek, még holnapra maradt egy kevés feladat, /=grillázsos ostya és a maradék tojáshabból a diós-csók/ de azzal megküzdök délelőtt. Most igyekszem pótolni az elmaradásom...
Ne menjünk először nagyon messze a sütéstől, tehát:

A GYÓGYÍTÓ MÉZ Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák. Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét. Nézzük, mitől olyan különleges! Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek 
begyógyulását).



 Csökkenti az allergia okozta tüneteket Magas szénhidráttartalma miatt remek energiaforrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak. Magas a vitamintartalma: B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést). Gazdag ásványianyagokban: kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink. Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek mutatnak erősebb antioxidáns jelleget) Megszépíti a hajat és a bőrt: felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát. A méz finom, ne csak teában fogyasszuk! /Vital.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése